Welkom op mijn blog !!

Mijn foto
Met vilten, schilderen, fotograferen en beeldhouwen vul ik al mijn vrijetijd.

woensdag 28 januari 2015

Bijna Carnaval......

dus nog een hoed gemaakt...
waarmee je de carnavalsdagen...
wel doorkomt.
Natuurlijk in de goede kleuren...
rood - geel - groen...
Helemaal perfect.

Merinowol met zijde franjes. (te koop voor 45,00 euro)



vrijdag 9 januari 2015

Tutorial......Zeepje vilten....

Neem merinowol voor dit project. Zorg dat je kleuren gebruikt die niet afgeven.
De wol altijd in dunne lagen leggen anders duurt het heel lang voordat het vervilt.
Leg de gekleurde wol in plukjes kruislings in drie lagen op bubbeltjesplastic. Maak het zo groot dat het om de zeep heen past. De eerste en tweede laag mag in dezelfde kleur.


De laatste laag kun je heel bont maken. Houd wat wol achter om eventuele gaten in de wol op te vullen. Maak de wol nat en druk hem voorzichtig aan door het bubbeltjesplastic dubbel te slaan. Neem de wol voorzichtig op en draai hem om zodat wat de bovenkant was nu aan de onderkant komt te liggen. (dit wordt de buitenkant van de zeep) en vouw de wol om het zeepje. Zorg dat de wol aan de uiteinden goed over elkaar gelegd wordt zodat de hele zeep goed bedekt is. Zie je toch nog gaten dan kun je er nog een klein stukje wol overheen leggen


Doe een klein beetjes afwasmiddel of vloeibare handzeep in je handpalm, neem het zeepje in je handen en knijp heel voorzichtig de wol vast. Druk als het ware het water en de lucht uit de wol en draai beetje bij beetje de zeep rond. Blijf knijpen totdat er geen bubbels meer zijn en de wol een vast laagje vormt.
Dan heel langzaam de zeep ronddraaien alsof je je handen wast. Als je voelt dat de wol nog wat los om de zeep zit knijp je nog een paar keer goed de wol om de zeep heen. De zeep die door de wol heen komt zorgt ervoor, samen met het hete water, dat de wol gaat vervilten.



Daarna weer de wasbeweging maken. Zie je kale plekken in de wol waar de zeep doorheen komt, kun je een plukje wol erop leggen en dit zachtjes aanwrijven totdat het vastzit. Dit kan best lang duren. Dus gewoon doorgaan totdat het plukje op zijn plek blijft.


Als je ongeveer vijf minuten gewreven hebt kun je het zeepje in heet water dompelen. Houd er rekening mee dat de wol dan weer wat losser om de zeep gaat zitten, knijp de wol dan weer vast om de zeep heen.
Ga daarna weer door met wrijven. Het zeepje nog een paar keer in heet water dompelen en als er geen beweging meer is tussen de wol en de zeep is het vilten klaar

Je kunt dan met deze zeep gewoon je handen wassen. Als de zeep krimpt doet de wol dat ook en hou je op het laatst een klein lapje vilt over. Hier kun je dan eventueel een kleine broche van maken
 

Veel plezier met vilten!